onsdag 23. februar 2011

Navnemoro

Jeg syns det er veldig gøy med navn! Både med tanke på hva de forskjellige navnene betyr, men og når det kommer til bakgrunn og/eller opprinnelse. Det som satte igang denne interessen for navn, var en introduksjonsrunde vi hadde når jeg gikk på folkehøgskole. Under en av postene på denne runden skulle vi nemlig introdusere oss selv, og si noe om navnet vårt. Enten noe om hvorfor vi het det vi het, navnets betydning, navnedag eller andre ting vi visste om navnet vårt. Under denne seansen forstod jeg for første gang at dette med navn kan være ganske spennende. Jeg hadde hørt litt om navnet mitt tidligere, Linda Terese, men jeg hadde ikke noe spesielt forhold til det utover at det er det jeg heter. I ettertid har jeg selvfølgelig satt meg inn i hva navnet mitt betyr, og dette, sammen med en generell interesse for navn, har gjort at jeg har blitt enda mer glad i navnet mitt!


Linda - betyr "myk", "slank" og "vakker". Om man forholder seg til nettsiden Norskenavn.no leser man at dette jentenavnet "kan stamme fra ulike navn, men regnes i dag hovedsakelig å stamme fra tyske navn som slutter på linde/linda, som betyr "myk" eller "slank". Linda er også hunkjønnsformen av det spanske ordet "lindo", som betyr "vakker". 
Terese - betyr "sommer", "den som høster" (og "fra øya Thera"). Dette navnet er en variant av navnet Teresa, som har en noe usikker betydning. Navnet kan komme fra ett av de to greske ordene "theros" som betyr "sommer" eller "therezein" som betyr "å høste". Det kan også komme fra den greske øya Thera. 


I og med at "å høste" eller "den som høster" handler om å arbeide, liker jeg selv å omskrive dette til "arbeidsom". Den beskjedne grunnen er selvfølgelig det fysiske arbeidet en innhøsting tidligere krevde i forkant av diverse teknologiske nyoppdagelser. Og med det liker jeg selv å tro at jeg kan argumentere for at Linda Terese betyr "myk, slang, vakker, sommerlig og arbeidsom". Så kan dere andre argumentere i mot, så mye dere vil! ;)

2 kommentarer:

  1. Det var ikke dårlig! Jeg synes det passer bra!
    Synne er visstnok ganske gammelt og betyr "sol" og "gave".
    Som postbud kan jeg more meg over mange fine og rare navn!

    SvarSlett
  2. Jeg syns ikke "sol" og "gave" var så veldig dårlig det heller! Og tenk på alle gavene (brevene/pakkene) du deler ut som postbud!

    SvarSlett