søndag 8. mars 2015

Portrett #2

Ofte glemmer jeg hvor lite objektivt et kamera er, helt til jeg skal fotografere noe selv. Akkurat det finner jeg nesten litt fascinerende. At man kan være vokst opp med kameraer og fotografier overalt, vokst opp med det å fotografere omgivelser og andre, og likevel kunne glemme hvor subjektivt vi ser gjennom et kamera. Det er først når jeg forsøker å tilpasse det jeg selv ønsker å fotografere at jeg innser hva jeg egentlig holder på med. Hvor sjelden vinkelen jeg fotograferer fra, egentlig er tilfeldig. Ofte litt ubevisst, men sjelden helt tilfeldig. På en side handler det om en rekke konvensjoner for hvordan man skal gjøre det. På en annen side kan man snakke om konvensjoner og mer allmenne forståelser for noe som er, eller skal oppfattes som, fint/pent/skjønt.

Diane Arbus ville fotografere det grosteske, det stygge, det surrealistiske. Mennesker man ikke fotograferte fordi de falt utenfor de etablerte normene for "normalt" og "skjønt". Det var nok lettere på 60-tallet enn i dag, men jeg liker på en måte selve utgangspunktet hennes. Det å røre borte i noen normer og konvensjoner som man sjelden tenker over til daglig. For ikke å snakke om en mer generell tenkning rundt estetikk. 2 kommentarer:

  1. oh lala ! er den internasjonale dagen for kvinners rettigheter ... så noen ganske humoristisk portrett .... ja, vi tror det er bare på kino og sine teknikker for å skape ulike syn (sett ovenfra, eller nedenfra, delvis, eller forstørrelse, fort eller sakte sekvenser ..). likevel ingenting slår en god ("Godard, en Carl Dreyer," Eisenstein "og mange andre ...) hihi, la jeg den Apanasje av estetikk som tilhører bare kvinner. oi ! , tror jeg du var veldig flink, for å gjøre meg forvirret: feminisme og femininitet . kjempebra, papiljotter sekstitallet mann bilde.! ( bruno )

    SvarSlett
  2. Dette er så sant - vi gjør mer eller mindre bevisste valg hele tida! Både hvem vi fotograferer og hvordan de fremstilles er jo subjektivt, selv om vi gjerne vil dokumentere virkeligheten på et objektivt vis, men samtidig slik den fremstår for oss... Alltid et interessant emne!

    SvarSlett