tirsdag 19. november 2013

Jeg er det dikt

088 - Dissipate
Jeg er det dikt som ingen skrev
Jeg er det alltid brente brev

Jeg er den ubetrådte sti
og tonen uten melodi.

Linjene er et utdrag fra et dikt av Inger Hagerup, Jeg er det dikt. Det dukket plutselig opp i hodet mitt. Ikke hele diktet, men disse fire versene. 

Hver gang jeg leser Jeg er det dikt river det litt i meg, i hele kroppen egentlig. Som om det er noe inne i meg selv, noe som vil ut, men som jeg ikke klarer å sette ord på. Klarer ikke finne ut av hva det er. Så leser jeg diktet en gang til, og en gang til etter det igjen. Så er alt rolig. Det er som om Hagerup får meg til å reagere på noe jeg ikke helt vet hva er, før hun på finurligvis gir et svar på denne tingen som jeg ikke finner ut av. 

Hvert semester sitter jeg med en følelse av at kroppen min vet noe jeg selv ikke vet. Kanskje er det derfor disse versene helt plutselig falt ned i hodet mitt, i tankene. For nå nærmer eksamen seg, fort. Tanker som spinner rundt i hodet mitt, noen ganger nesten uten av jeg vet det.

Nettene begynner å fylles av mindre søvn. Ikke fordi jeg tenker på noe spesielt, kroppen vil bare ikke sove. Som om den vet noe som jeg selv ikke vet, noe som utenfor min bevissthet, og som gjør at jeg ikke får sove. Denne ubevisste tanken.

Jeg syns det er rart, rart hvordan kropp og tanker kan leve så forskjellig. I hvert fall oppleves det slik noen ganger. Jeg funderer på om det er kroppen min eller tankene som plukket frem Hagerup igjen akkurat i dag. Kanskje var det en uro som måtte komme til bevissthet? 

Jeg er den stumme leppes bønn
Jeg er en ufødt kvinnes sønn,

en streng som ingen hånd har spent,
et bål som aldri er blitt tent. 

Vekk meg! Forløs meg! Løft meg opp
av jord og berg, av ånd og kropp!

Men intet svarer når jeg ber
Jeg er de ting som aldri skjer 

(Jeg gikk meg vil i skogene, 1939)

1 kommentar:

  1. Jeg husker denne vakre dikt jeg leste det for noen måneder siden, må det være flere dører som kom til hodet. et sted mellom bevegelsen av "perseptuelle fenomenologi incorporeity" og "Schopenhauer" tenkning. du har sett alt ... Og alt i riktig ! bruno

    SvarSlett