torsdag 12. september 2013

Som for første gang

Stage lights
Opp en liten trapp, på en stol. En sånn gammel teaterstol, som er like mye sofa som stol, og hvor settet spretter opp igjen når man reiser seg, i en sånn sitter jeg. Ikke hver kveld, men nå og da. Stolen er nemlig en del av et gammelt teatergalleri med utsikt over en liten scene. Og når lyset dempes i rommet, da sitter jeg i spenning. Da skal jeg høre noe jeg ikke har hørt før. Da skal jeg høre noen jeg ikke aner hvem er. Det syns jeg er utrolig spennende. Litt rart? Kanskje.

Noe av det mest spennende med biblioteker er muligheten til å gå rundt, titte på radene med bøker, med titler, med forfattere. Gå rundt, plukke frem en tilfeldig bok og tenke: "denne vil jeg lese". Det er noe med det litt fremmede, spenningen ved å begynne på en bok man ikke har hørt om før. Rett og slett fordi man er så åpen, uten inntrykk og ideer gitt av andre eller av en selv. Det er disse gangene en bok eller en forfatter er i stand til å overraske meg mest. Det er disse gangene jeg føler meg mest åpen, blank, klar til å ta i mot det forfatteren ønsker å gi meg. Slik er det med musikk også. 

På en måte er det som å høre noe for første gang, hver gang det skjer, men likevel ikke. Følelsen, ikke minst muligheten, det å gå på en konsert uten å vite hva man får høre. Det er spennende, for jeg vet aldri hvordan det kommer til å være. Noen ganger sitter jeg der og tenker: "Dette var skikkelig fint!". Andre ganger tenker jeg: "Hva i all verden er det jeg hører??!". Men det er også det som er så spennende, det å ikke vite noe på forhånd. Det er også det som gjør at jeg hver gang gleder meg ekstra mye til konserten skal starte. Fordi jeg ikke vet. Det høres kanskje litt rart ut, likevel er det skikkelig fint. Som å høre en ny sang på radio. Noen ganger er sangen så fin at du ønsker å høre flere sanger av samme artist. Andre ganger er du glad og lettet når sangen er over. Litt slik er det, men likevel annerledes.

Jeg ville bli bedre kjent med jazz, men musikken, med alt det jazzbegrepet fyller. Dette er den beste metoden sålangt.

5 kommentarer:

 1. Haha, jeg kan kjenne meg igjen i å bli begeistret og forvirret om hverandre når jeg hører på jazz! Konserter er alltid spennende, jeg er helt enig!

  SvarSlett
 2. Så eventyrlyst i en god teater rom dekorasjoner til autentisitet. hva en tanke! Jeg er også glad for å oppdage nye forfattere og bøker som ingen har rådet meg, men fordi jeg ofte vokse opp paradoks jeg liker også å finne ut om, og mye lenger ved å koble base av kunnskap om, og han er alltid mulig å velge med en god nese og innsikt. Jeg er flink, og naiv på samme tid.
  om jazz musikk jeg liker, men for "speed" nostalgi, og bare når følelsene mine er forberedt på å motta den. Jeg klarer ikke å lese og lytte til jazz musikk samtidig. bruno

  SvarSlett
 3. Så eventyrlyst i en god teater rom dekorasjoner til autentisitet. hva en tanke! Jeg er også glad for å oppdage nye forfattere og bøker som ingen har rådet meg, men fordi jeg ofte vokse opp paradoks jeg liker også å finne ut om, og mye lenger ved å koble base av kunnskap om, og han er alltid mulig å velge med en god nese og innsikt. Jeg er flink, og naiv på samme tid.
  om jazz musikk jeg liker, men for "speed" nostalgi, og bare når følelsene mine er forberedt på å motta den. Jeg klarer ikke å lese og lytte til jazz musikk samtidig. bruno

  SvarSlett
 4. liten feil det skjedde at jeg ikke har validert to ganger, men beklager. Jeg skal be deg om å tilgi. bruno

  SvarSlett